Blåbær er almindelige her i Jylland. For de vokser især på de fattige hedeegne, hvor der ikke var så mange andre bær. Bærrene blev fra gammel tid plukket og spist på findestedet, og lige så ofte hjemført til husholdningen eller solgt. Fattige, især børn, fik tit lov til at plukke blåbær på heder og enge. Man kunne tjene en ekstra skilling ved at sælge dem på markedet.
Man kan bruge de friske bær som medicin, de virker afførende, tihi, hvis det skal være omvendt, så virker de tørrede bær mod diarre. På grund af det høje C-vitaminindhold er de også blevet brugt som skørbugsmiddel. Bladene har været brugt i te mod urinvejsinfektioner.
Hvis noget er en småting siger man: Det fylder ikke mere end et blåbær i en bjørnerøv. Man kan også give et blåbær = en lussing. Man kan farve påskeæg med blåbær. Det er ikke svært. Du skal mose nogle bær og hælde en kop vand ved, så kan du koge æg sammen med blåbærmosen.
Hvis du vil have nogle rigtig fine æg kan du vikle noget snor rundt om ægget i sære mønstre. Når ægget er kogt, piller du snoren af og der er et fint mønster.
Men det bedste er at lave mad af blåbær.
Hvis du vil vide mere om blåbær, så tryk her:
Du kan læse om Blåbær på følgende steder:
Kongenshus Jættestuen Kongenshus Mindepark Museum Daugbjerg DåsKontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com