Egetræet hedder Quercus robur og egetræerne kan blive meget gamle. 400-500 år er ikke ualmindeligt, - Danmarks ældste eg er kongeegen, der er 1500 år gammel.
Egetræer kan vokse selvom stammen bliver hul. Der er mange sagn om hule træer og hvad de gemte. H.C Andersen skrev i Fyrtøjet, at en soldat kunne kravle ned i træet og tage penge fra tre fyldte skattekister i hulen under træet. Han kravlede op fordi heksen hjalp ham. Men nogle steder siger man at man har fundet skeletter af soldater, der er kravlet ned i det hule træ. Med sabel og hjelm og gevær og det hele.
Man sagde også, at trolde og bjergfolk blegede deres penge i hule egetræer, når det var måneskin.
Hvis man ville prøve at grave en gemt skat op, skulle man bruge en spade af egetræ, fældet en torsdag nat. – Og man måtte slet ikke snakke, mens man gravede, så ville skatte forsvinde længere ned i jorden.
Egetræets blade falder først af, når de nye blade spirer frem, så der er visne blade på træet om vinteren.
Fanden selv kan erobre verden, når egen står nøgen, siger man. Der var en mand, der lånte penge af fanden – han skulle betale dem tilbage, når egen mistede sine blade; det har den endnu ikke gjort, fanden venter stadig, og i arrigskav rev djævelen med sine skarpe kløer lange flænger i bladene.
Hvis lynet ramte et gammelt egetræ, troede man at landsbyen ville brænde.
Man brugte også egetræ som medicin. Gigt og tandpine ville blive kureret, hvis man tog sin afklippede neglestumper og anbragte dem bag et stykke løst bark på et egetræ. Eller ved at grave stumperne ned ved et egetræs sydside ved midnatstid.
Og hule træer kunne kurere mange sygdomme, hvis man kravlede igennem det. Men det duede kun, hvis egen var vokset op fra et agern og ikke fra et rodskud.
En patient med brok skulle om foråret af to hjælpere føres nøgen gennem en ung egs flækkede stamme. Man måtte ikke tale og det skulle gøres efter solnedgang ved aftagende måne. Så snørede man sejlgarn om stammen og hvis den voksede sammen blev patienten rask.
Du kan læse om Egetræ, sagn på følgende steder:
Krabbesholm Skov ved Grusgraven Svenske hule, Fur Camping Daugbjerg Kalkgruber 2 Krabbesholm skovKontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com