Jorden er fuld af flint
Herligt og knaldhårdt flint
Flint det kan bruges til alt.
Flint er en slags sten. Jorden er fuld af dem her på vore kanter.
Flintesten ligger i brede lag i jorden og du kan finde flint ved stranden og på marken, når du pløjer. Flintesten er en hård sten som hovedsageligt består af kvarts med et glasagtigt udseende. De har mange gange kalk på ydersiden og i huller og flintesten findes normalt sammen med kridt og/eller gips. De hvide pletter på flints yderside kan også være opal, der ikke som kalk bruser op hvis man drypper syre på.
Det har du ikke lige i lommen, syre altså, for det skal man nemlig passe på med at bruge. Det her med syre, det er kun for de voksne.
Flint er et amorft stof og udviser ingen brudlinjer eller symmetrier, som krystallinske stoffer gør. Amorf. Amorf. Det er et dejligt ord. Det vil jeg gemme. Det betyder uregelmæssigt.
Dengang, da man ikke havde opfundet alt mulig andet at lave noget af, brugte man flint til mange ting. Pilespidser, spydspidser, knive og økser. Stenalderen i Danmark er tiden efter istiden, hvor de første mennesker kom hertil. De var jægere og havde brug for våben og jagtredskaber. Stenhuggeren var fantastisk dygtig til at hugge små flager af flintesten, så den til sidst fik præcis den facon, han ønskede. Han brugte en anden lille sten at slå med og brugte så nogle timer på at lave en flintøkse, nogle pilespidser eller en kniv. Men først skulle han vælge den rigtige sten.
Stenøkser kunne bruges et stykke tid, men de holdt nu ikke så længe som jern og Bronze. Så da man opdagede, hvordan man kunne lave metaløkser, holdt man op med at bruge flintesten.
Hvis flintestenen er slebet rund af at ligge i jorden gennem mange tusind år, så er den god at kaste med!
Du kan læse om Flintesten på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com