Hvidtjørn er en stor busk, der vokser på skrænter, overdrev og i krat. Dens grene får små hvide blomster i juni, men de skal helst plukkes lige inden de springer ud.
Du kommer blomsterknopperne i et glas med tætsluttende låg og overhælder det med deiiilig neutral snaps. Og lader det trække i 4 dage. Hæ hæ!
Så har du måske gættet, hvad der skal ske herefter. – Ja – Det er korrekt. Derefter skal snapsen filtreres og spædes op med deiiiilig neutral snaps.
Ud over at give en deiilig snaps, så er hvidtjørn også god, hvis du et for højt kolestoroltal – og hvem har ikke det i vore dage! – Man skal dig være lidt varsom med hvidtjørnen, - den stikker.
Det fik en af mine gode bekendte, Tornerose, at føle!
Nå, til alle os, der kan holde måde. – Skåål
HVIDTJØRN
Cratageus laevigata
Almindelig Hvidtjørn (Crataegus laevigata) er en op til 8 meter høj busk, der f.eks. vokser på skrænter, overdrev og i krat. Frugterne af Almindelig Hvidtjørn er eftertragtet af fuglene. Busken bærer talrige stive grentorne på de ikke-blomstrende skud. Knopperne er spredte, runde og rødbrune. Bladene er omvendt ægformede med tre lapper på den yderste tredjedel. Oversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er grågrøn.
Blomstringen sker i maj-juni, og blomsterne sidder i halvskærme på knudrede dværgskud. De er hvide og lugter stramt. Frugterne er røde bæræbler med to-tre kerner (sten), som spirer villigt. Rodnettet består af grove, kun lidt forgrenede hovedrødder, som når langt ned og vidt ud. Finrødderne ligger lige under overfladen. Sorterne er podet på grundstamme af Engriflet Hvidtjørn, og de har altså dens rodnet. Almindelig Hvidtjørn vokser som underskov i lyse løvskove, som skovbryn eller som krat og overdrev i det meste af Europa, herunder også Danmark, hvor den er almindelig i størstedelen af landet (sjælden i Vestjylland).
Der er mange gode stoffer i hvidtjørnblomster, og er meget interessant for hvem der har problemer med kolesteroltallet. Der er garvestoffer, flavonider, (hyperosid, rutin m.fl.) æteriske olier, triterpener bl.a. oleanolsyre, kardiotone aminer. I naturmedicinen og som homøopaticum anvendes den ved kredsløbs-, hjerte-, og karmiddel, især ved hjertesvaghed, alderdomshjerte, koronarskader, forsnævring i hjerteklappen, beroligende middel ved hjerteneurose, understøttende og supplerende ved lægeordineret behandling.
Der er gode sagn og fortællinger om hvidtjørn. Den blev ofte brugt som hegn, da løsgående kreaturer ikke brød sig om dens torne. Og de smukke blomster og spidse torne =kærlighedsforhold. – Men især er der fortællinger om hvidtjørn som pestbuske. Under og efter de mange pestangreb i landet blev der plantet hvidtjørn på pestofrenes grave, tjørnene måtte ikke fjernes, så kom pesten på ny. Man må ikke tage tjørn ind i huset – det varsler død. Tornerose stak sig på en hvidtjørn. – Fjerner man tjørnekrat bliver kreaturerne syge.
Bjergmænd, nisser og trolde bor under hvidtjørne, da træerne tilhører troldfolket. Enlige tornebuske er forheksede og kan bryde i brand. – Skatter med guld og sølv ligge begravet under hvid- og rødtjørn. Blomsterne er hvide, fordi Jesu vuggetøj blev hængt til tørre deri.
Hvidtjørnens benhårde ved anvendes til drejerarbejder, kamtænder i møllehjul, værktøjsskafter, nagler, skruer, trækøller, koste- og økseskafter, skeer, og tornene som pølsepinde.
OPSKRIFT: Hvidtjørnblomst er tilpas til at plukke til kryddersnapsen omkring månedskiftet maj/juni, den skal som alle blomster plukkes mens den endnu er i knop. Disse knopper kommes i et glas med tætsluttende låg og dækkes med en ukrydret snaps, en deiiilig neutral snaps, er den mest neutrale på markedet. Den skal stå i 4 dage, hvorefter den filtreres gennem et kaffefilter, og fortyndes ca. 1 - 6, d.v.s. 1 glas essens til 6 glas snaps.
Du kan læse om hvidtjørnesnaps på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com