Et kalkmaleri kaldes et freskomaleri, og det er malet direkte på væggen, så det kan man ikke flytte.
Malingen er farvepulver, der bliver blandet op med vand og malet direkte på det våde kalkpuds. Antallet af små farvekorn, pigmentet, betemmer hvor kraftig farven bliver.
Der kan ikke males ovenpå, så maleriet skal deles op i mindre stykker, som man kan afslutte hver for sig og gøre færdig i løbet af nogle ganske få timer.
Farvekornene blander sig med kalkpudsen, der danner en kemisk forbindelse på muren, der males på.
Man kan godt kalke hvid kalkpuds ovenpå uden at beskadige kalkmalerierne. Det gjorde man, da det blev umoderne at have kalkmalerier i kirkerne, især i tiden efter reformationen 1536 og især efter år 1700. Da blev moden at kirkerne være hvidkalkede indvendig.
Men det er godt for os, for derved blev mange kalkmalerier fra middelalderen bevaret, så man kunne finde dem frem og restaurere dem.
Du kan efterligne teknikken med at male et kalkmaleri. Du kan tegne et motiv med blyant, og male motivet med tynd vandfarve. Når vandfarven er tør, må du ikke måle ovenpå. Det betyder, at du skal farvelægge hele felter på en gang med samme farve. Hvis du prøver at male ovenpå flyder farverne sammen.
Du skal være hurtig.
Du kan læse om Hvordan males et kalkmaleri på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com