Der findes mange forskellige slags edderkopper.Danmarks naturfrednings Forening kan fortælle meget om.
For mange mennesker er en edderkop et dyr med otte ben, der sidder midt i sit edderkoppespind og venter på, at aftensmaden flyver ind i nettet. Edderkopper er ikke insekter, men spindlere som mejere, mider og skorpioner. Alle edderkopper har en todelt krop, giftkirtler, otte ben og spindevorter, men der er masser af edderkopper, der ikke spinder et fangstnet.
Jagtedderkopper – skovbundens geparder.
Hvis du var 1000 gange mindre, skulle du passe godt på jagtedderkopperne. De er skovbundens geparder, der med deres otte lange ben løber hurtigere end de fleste andre smådyr. De kaster sig over byttet og bider det med deres giftkroge, så det dør.
Jagtedderkopperne kan blive op til to centimeter lange. De kommer frem allerede i marts, så snart solen begynder at varme ordentligt. Når det bliver varmere, dukker flere og flere op, og om sommeren kan jorden i solbeskinnede skovlysninger og åbne enge vrimle med de hurtige små fætre. Hvis I om foråret ser en jagtedderkop, der bærer rundt på en lille kugle, er det en hun med æg. Hun har dem i en lille ægpose, som hun har spundet omkring æggene. Hun bærer hele tiden rundt på æggene i den lille pose, – også når hun er på jagt. Omkring starten af juli revner posen, og de 40-50 små unger kommer ud af æggene. De små unger kravler straks op på morens ryg, hvor de sidder nogle dage og vænner sig til den nye verden.
Der findes også springedderkopper. De sniger sig ind på deres bytte og fanger det i et stort spring, næsten ligesom en kat. F.eks en Zebraedderkop, der kan springe op til 8 gange sin egen længde.
Vidste du det?
Alle edderkopper er rovdyr, og de dræber deres bytte med gift. De har små munde og fordøjelsen starter derfor uden for kroppen. Edderkoppen sprøjter fordøjelses-væske ind i byttet, som opløses indvendigt. Herefter kan edderkoppen suge indholdet ud som en flydende masse.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening: www.dn.dk
Du kan læse om Jagt og springedderkopper på følgende steder:
Kongenshus Krabbesholm Skov ved Grusgraven Krejbjerg, jens væver museum Svenske hule, Fur Camping Valbyparkens legeplads Ålbæk camping Daugbjerg Kalkgruber 2 Daugbjerg kalkgruber Kongenshus Mindepark Museum Kongenshus Mindepark Udkikstårn Skive By, det gamle Rådhus Fur Bryghus, Knuden Bette Jenses Hyw JenleKontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com