Mælkebøtte kan bruges til mange ting, men vigtigst er jo den deiiiilige mælkebøttesnaps.
Her skal du bruge det gule fra blomsten og KUN det gule!
Du overhælder det med en deiiilig neutral snaps og lader det trække i fire dage. Og filtrerer og spæder op med en deiiilig neutral snaps.
Det mister hurtig smagen, så det skal drikkes hurtig , meeen det er sjældent et problem.
Skulle der blive noget tilovers kan du jo passende vaske dig selv i fjæset med det, da det skulle give en god farve og fjerne røde pletter. Det er også derfor, jeg bruger det i den anden ende. Ja, det minder mig da egentlig om, at det også er godt mod forstoppelse. – Det er al deiiilig snaps jo
Nå skål gutter.
MÆLKEBØTTE
Taraxacum officinale
Mælkebøtte er en 20 - 40 cm. høj flerårig urt med en kraftig pælerod, og den kender de fleste. Den kaldes også løvetand, på grund af dens takkede blade. En gammel lægebog sagde: Jeg ved næppe noget kosteligere vand end det, der koges og destilleres af denne urt, til at bruge i hede sygdomme ( feber) og koldensyge (malaria).Det stiller smerter og hoste, beroliger og køler. Kvinderne plejer at vaske ansigtet i brændevinen for at få en klar teint og fjerne røde pletter.
Anvendes ved lever- og galdebesvær for at øge galdesekretionen og den tillige urindrivende.
Mælkebøtte anvendt indvortes virker ved tarmsygdomme, specielt ved forstoppelse, leversygdomme, hudsygdomme, eksem, blodmangel, skørbug, reumatisme, galdelidelser, nyrelidelser, ved tilbøjelighed til grus- og stendannelser, samt ved stærk bronkitis.
OPSKRIFT: Til kryddersnaps anvendes mest det gule af blomsten og kun det gule, alt det grønne skal væk, det kommes i et glas med tætsluttende låg og dækkes godt med "en dejlig neutral snaps” i 4 dage, efter filtrering gennem et kaffefilter, fortyndes efter smag, ca. 1 - 6. Snapsen er letkrydret, med en særegen sødsyrlig smag. Den ligner ingen anden kryddersnaps. Lav ikke for meget af gangen, den taber hurtigt i smag.
Roden kan også bruges, den graves op i det tidlige forår, mens der endnu er kraft i den, ellers i det sene efterår, når den har samlet kraft til at klare vinteren. Roden renses godt, skæres i skiver og tørrer et par dage, kommes i et glas med tætsluttende låg og dækkes rigeligt med en dejlig neutral snaps i 14 dage, filtreres gennem et kaffefilter og fortyndes efter smag, ca. 1 - 6.
Du kan læse om Mælkebøttesnaps på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com