Bakken er fuld af jord
Herligt og dejligt jord
Jord vi kan bruge til alt.
I morænelandskabet kan du gå op ad bakker og ned ad bakker, og rundt om bakker – og vi trolde går ind i bakker. – Det er nu, fordi vi trolde bedst kan lige de stejle bakker, hvor der ikke køre store maskiner.
Morænelandskabet kalder man istidslandskabet, for det blev skabt på grund af de store mængder sten, ler og grus, der blev skrabet af de norske og svenske bjerge og slæbt herned af istidens store gletchere. Der har været mange istider, for klimaet har ændret gennem de mange millioner af år, jordkloden har eksisteret. Den sidste istid stoppede for omkring 13.000 år siden. – Da isen dengang smeltede og efterlod store smeltevandsfloder og sletter, efterlod den også store bunker af grus, ler og sten, der blev til høje bakker og dale, lige der hvor istidskanten var. Det var forskelligt hvad isen havde med. I Østjylland og på øerne var det jord med mineraler og plantedele, der gjorde jorden meget mere frugtbar end den jord, der blev efter i Vestjylland. – Det er der flere grunde til.
Isen nåede ikke til midt og vestjylland i den sidste istid, så de bakkeøer, der findes her, er meget ældre end bakkerne i øst- og nordjylland og på øerne.
Det er tydeligt at se, hvor istidranden var, - i Midtjylland finder du hjørnet af isen. Der er en stor mængde buler og huller. Det man kalder et dødislandskab. Nogle af hullerne er der vand i. Det kalder man dødissøer.
Vil du vide mere om morænelandskabet kan du trykke på billedet her:
Du kan læse om Moræne på følgende steder:
Kongenshus Krejbjerg, jens væver museum Junget Jættestuen Daugbjerg Kalkgruber 2 Kongenshus Mindepark Udkikstårn Daugbjerg Dås JenleKontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com