Jeg hedder Fnuggi, fordi jeg en pige
Og blomsterne kan jeg li at kigge på
Røllike er fin hvid og sommetider lidt lyserød blomst, der vokser hele sommeren. Du kan se den både i grøftekanten og skovkanten, i engene og tæt ved stranden, hvis der ikke alt for vindomsust.
I Jylland har man ofte brugt tørret røllike til te, i stedet for kinesisk te. Det skulle være særlig godt mod hysteri. Og den har også været brugt i stedet for tobak til mændenes piber.
Røllike er en plante man kan spise. Dens blade kan koges om foråret sammen med stikkelsbærblade som kål til kød og flæsk. Evt kan bladene spises naturel, blot blandet med smør. –
Og førhen, hvor man brugte halm i sengen i stedet for madrasser, var der altid meget der kriblede og krablede i sengen. Det siges et godt og effektivt middel at lægge røllike i sengen mod rotter og mus.
Den bruges i naturmedicinen for appetitløshed, ved fordøjelsesforstørelser, lever- og galdebesvær. Kaldes i gamle græske lægebøger for "Soldaterurt", fordi soldaterne brugte den til sårbehandling. Dens første del af navnet hentyder til kongesønnen Achilles, der kæmpede tappert ved Troja og til sidst blev dræbt af et pileskud i hælen, deraf udtrykket "Achilleshæl". Røllike så man som en af de bedste urter til at læge sår og skader, man tager den itu hakkede urt, blander den med flæsk og lægger den på såret.
Knust røllikerod fjerner tandpine.
Du kan nemt kende Rølliken. Og du kan læse mere her:
Du kan læse om Røllike på følgende steder:
Daugbjerg DåsKontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com