–Dyr i naturen –
De - store og de små!
Nogle af de fisk, som lever i Limfjorden er ikke særlig store, men vi har været meget glade for dem. Det er sild. Sild er fisk som lever i store flokke, stimer kalder man det, når det er fisk. – Siden Middelalderen har det været en af de vigtigste ting, man fik at spise. Og en af de vigtigste handelsvarer. For 800 år siden skrev historieskriveren Saxo, at ”Limfjorden vrimler så meget af fisk, så folk på egen lever lige så meget af fjorden som af jorden.”
Den alm. sild har blågrøn ryg og sølvskinnende sider og bug, siderne har et rødligt skær, på fede levende sild er ryggen grønlig, på magre næsten blå. Silden optrådte tidligere i vældige stimer i det nordlige Atlanterhav og omkring Danmark især i Øresund. Men det var i den østlige Limfjord, man kunne fange rigtig mange sild. Først i 1828, hvor Vesterhavet brød igennem Aggertange, blev vandet salt nok til at sildene kunne leve her i den vestlige Limfjord.
Alle kunne fange sild, men man skulle betale en afgift til kongen. Og de skulle saltes hurtigt eller rådnede de. Det måtte man kun gøre få steder i Limfjordsområdet. Ålborg var den by, der fik alle rettigheder til at salte og sælge sild. – Det var man godt trætte af her i Glyngøre.
Man spiste sild på mange måder, fordi de var så fede at man kunne gemme dem. Man røgede dem eller man saltede dem. Nu spiser vi stadig saltede fisk. Mest som marinerede sild.
Vil du vide mere om sild, så tryk her:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com